Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ, ΣΧΟΛΕΙΟ & ΓΟΝΕΙΣ«Τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν το σχολείο… 
στο σπίτι!»

Η οικογένεια είναι ο φυσικός χώρος μέσα στον οποίο το παιδί, αναπτύσσεται, γίνεται κοινωνικό ον και μορφώνεται. Οι γονείς είναι οι πρώτοι δάσκαλοι των παιδιών τους. Οι αξίες τους, οι στάσεις τους, οι αντιλήψεις τους, οι προσδοκίες τους και οι συμπεριφορές τους θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών τους.
Αναλόγως, καθοριστική είναι και η επίδραση που θα ασκήσει το οικογενειακό περιβάλλον στη στάση του παιδιού απέναντι στη μάθηση. Η γνώμη των γονιών για τη μόρφωση γενικότερα και για το σχολείο ειδικότερα, θα επηρεάσει τη σχολική επίδοση του παιδιού.
Πώς συμπεριφέρονται οι ενισχυτικοί γονείς:
α) εμπιστεύονται τους δασκάλους, συνεργάζονται μαζί τους και συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες του σχολείου,
β) ενδιαφέρονται ειλικρινά, συζητούν με ενθουσιασμό, ρωτούν και ακούν με προσοχή καθημερινά τα παιδιά τους για το πως πέρασαν στο σχολείο, τι έμαθαν, με ποιούς συνεργάστηκαν, πως ένιωσαν,
δ) ενθαρρύνουν και βοηθούν τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια ακόμα και μετά από τις δυσκολίες ή τις αποτυχίες,
δ) ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών τους και έχουν υψηλές προσδοκίες από αυτά.
Οι στατιστικές αποδεικνύουν πως οι γονείς που προσεγγίζουν θετικά και εμπλέκονται ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να απολαμβάνουν τη σχολική επιτυχία των παιδιών τους και να τα δουν να αποκτούν πανεπιστημιακή μόρφωση.

* Για περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο της Ε.Σίγκου στον ιστότοπο: http://www.parentshelp.gr, 31.05.2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου