Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΟΥ


Ενόψει του εορτασμού για την Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821, ξεκινήσαμε στην τάξη ένα σχέδιο εργασίας με θέμα "Η Ιστορία του Ελληνόπουλου".Η αφορμή δόθηκε από τον πίνακα ζωγραφικής:  "Ελληνόπουλο", Alex. M. Colin. Αφού τα παιδιά μίλησαν για το τι θέλουν να μάθουν για το Ελληνόπουλο, στη συνέχεια χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες, οι οποίες δημιουργήθηκαν σε αντιστοιχία με πέντε βασικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, τις οποίες τοποθέτησαν πάνω στην Ιστορική Γραμμή: 

     
        

- Αρχαιότητα

- Ελληνιστική εποχή 

- Βυζαντινή περίοδος 


- Τουρκοκρατία / Επανάσταση 1821 
- Σύγχρονη εποχή 


Τα παιδιά έφεραν πληροφορίες και υλικό, που παρουσίασαν στους συμμαθητές τους. Έτσι μέσα από τις δραστηριότητες που προέκυψαν και με βιωματικό τρόπο τα παιδιά γνώρισαν τα σημαντικά γεγονότα, τους πρωταγωνιστές και τη συνέχεια της ελληνικής ιστορίας, δίνοντας έμφαση στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και την Επανάσταση του 1821.


Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ


Στη γιορτή - παρουσίαση του προγράμματος κλήθηκαν να συμμετάσχουν και οι γονείς, καθώς και τα μεγαλύτερα αδέρφια των παιδιών, οι οποίοι είτε αφηγήθηκαν, είτε απήγγειλαν ποίηση, είτε τραγούδησαν και έπαιξαν κιθάρα, είτε παρουσίασαν κάποιο έργο τέχνης, π.χ. του E. Delacroix, είτε συμμετείχαν σε δραματοποίηση π.χ. στο "Κρυφό Σχολειό" μαζί με το παιδί τους. Η επιλογή του τρόπου με το οποίο συμμετείχαν οι γονείς έγινε από τους ίδιους, ενώ η νηπιαγωγός συνεργάστηκε μαζί τους δίνοντάς τους κατευθύνσεις και υποστήριξη όπου χρειάστηκε και είχε αναλάβει την οργάνωση και το συντονισμό. 

ΟΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

 


Παιχνίδια με τους ήρωες του 1821

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου